• DSC 4570
  • DSC 4569
  • DSC 4580
  •  DSC0047 (2)
  • gimn2
  •  DSC0069
  •  DSC0078
  • 2

Претрага

Шта је филозофија и због чега је значајна за човека

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Филозофија је као путовање у дубину нашег ума, истражује наш смисао живота и наше постојање. Кроз размишљање о етици, логици, метафизици и осталим темама, филозофија нам помаже да развијемо критичко размишљање, као и да боље разумемо свет око нас и саме себе.

Човек кад се роди на свет долази празан, односно као табулараза, а филозофија и филозофско мишљење се у човеку јављају као неки вид потребе. Али, због чега се она заправо јавља? Као мали, ми тражимо одговоре на многа питања, без обзира колико су она сулуда, заправо су и даље филозофска. Како растемо, почињемо да се мењамо и усклађујемо са светом и људима око себе. Полако, та дечија знатижеља у нама нестаје. Без обзира на то, филозофија је у нама увек присутна. Од ње се не може побећи. Велики број људи сматра да не добијамо никакве потребе филозофирања, филозофског или критичког мишљења, напротив, они сматрају да је то само неки вид науке, настао од  „интелигентних сањалица“. Такви људи, који желе да „побегну“ од филозофије, не разумеју да је сам тај чин неки вид филозофирања. И не само то, људи заправо филозофирају на дневном нивоу. На пример, желимо да обавимо неки важан телефонски позив, пре тога добро размислимо шта ћемо да кажемо, како да се представимо, шта је добро, а шта је лоше. То је заправо размишљање о самој етици, појави која тежи ка филозофирању, развијању сопственог става, критичног мишљења и разумевању других. Заправо, велики утицај на мишљење људи у филозофији има то што је пореде са другим наукама. Они на то гледају ужом сликом, како заправо друге научне дисциплине имају нека велика остварења, а како филозофија и нема неки допринос науци. Не желе да осмотре ширу слику и да заиста схвате колико је филозофија велика научна дисциплина и колико је допринела у свету науке. Колико због саме филозофије боље разумемо човеков ум.

Филозофија је присутна у сваком човеку, на било који начин, у некима јако изражена, а у некима мање. Она ће увек бити део наше свакодневнице и било каквог вида конверзације са другим људима, па тако и самим собом. Има велики значај у нашем животу и стварању сопственог критичког мишљења, истраживању нашег смисла живота и постојања.

Ана Лекић IV-4

Мапа ума "Критика идола"

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

S021003683 2203250930000 00001

Мапам ума "Критика идола"

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

MicrosoftTeams image

Магдалена Гајић IV-6 šk. god. 2021-22.

Филозофска представа

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Матуранти наше школе, ученици одељења IV-6, извели су последњег дана првог полугодишта филозофску представу "Атинска школа". Овај драмски перформанс настао је током пројектне наставе на часовима филозофије и представља њен финални продукт. Ученици су подстакнути Рафеловом "Атинском школу", коју су видели на матурској екскурзији током обиласка Ватикана, истраживали значај и важност приказаних филозофа и мислилаца. Своја истраживања су исписивали у форми есеја - који им је постајао основ за писање драмског текста, а потом су индивидуални радови спајани у једну целину. Та једна целина је уобличена у представу коју су ученици извели пред својим вршњацима и професорима. 

атинска школа 1атинска школа 2

атинска школа 3атинска школа 4

Недеља филозофије

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Недеља филозофије је нова манифестација у Србији којом се промовишу вредности критчког мишљења и његовог значаја за лични живот појединца и демократско друштво. Организује се, ове године по први пут, у периоду од 23. до 29. марта 2020. године. Манифестација је настала на иницијативу Земунске гимназије и Гимназије "Вук Караџић" из Лознице, а подржали су је Српско филозофско друштво и Филозофски факултети из Београда и Ниша. 

Опширније...

Професор Мирко Марковић